2011. szeptember 22., csütörtök

A kardvirág ültetése és gondozása

A kardvirág (Gladiolus) a nyár egyik fő hagymás kerti növénye, amely eredetileg a nőszirmok családjába tartozik.

Őshazája Dél Afrika, innen indult el világhódító útjára, majd a XIX.századtól kezdték el keresztezni egymással a különböző fajtákat. Ma már szinte szemet kápráztató a hatalmas szín és fajta választék, amelyből válogathatunk.

A nagy virágú nemes grandiflorus és holland kardvirág 80-150 cm magasra is megnőhet, sűrű és hosszú kalászán 10-18 cm .-es virágok nyílnak.

A Butterfly vagy más néven pillangókardvirág 60-100 cm hosszú és a virágok valamivel kisebbek az előző fajtáénál.

A kisebb kertekbe ajánljuk a törpe vagy bébi kardvirágokat, amelyek mindössze 50-60 cm magasak, és mindössze 4-5 cm.-es virágokkal rendelkeznek. A kardvirág hagymákat április közepétől május végéig folyamatosan ültethetjük a kertbe, egy-egy hagymát 10- 15 cm mélyre ültessünk el.

Ha az adott hónapban épp nincs elég természetes csapadék, már az ültetéskor érdemes öntözni a növényt, ám ha rendszeresen esik az eső, nincs szükség bő locsolásra. Nyáron adhatunk az öntözővíz mellé kevés tápoldatot is, így serkentve a növényt még dúsabb virágzásra. A hagymákat ültethetjük csoportosan akár színek szerint, hiszen a sárga, piros, fehér, lila, cirmos és sok más változatos színvilág igen jól mutat kertünkben.

A nyár végén hagyjuk, hogy a kardvirág elkezdjen visszaszáradni, majd október közepén kezdjük el felszedni a hagymákat, úgy hogy a szármaradványokat vágjuk vissza kb. 5 cm magasságra. Ezután tisztítsuk meg a hagymákat és egy hűvös kb. 5-10 fokos szellős helyen ládába vagy újságpapírba csomagolva tegyük el télire. Mivel a kardvirág is évente hoz új sarjhagymákat, ezeket érdemes ősszel leválasztani az anyatőről és külön osztályozva eltenni télre, majd következő év tavaszán elültetni őket. A betegségek elkerülése végett a kardvirág hagymákat érdemes minden évben más területre ültetni kertünkbe.

A kardvirág mellé ültehetünk más hagymás növényt, de nagyon szépen mutat mellette pár évelő is, mint pl. a szarkaláb, a kúpvirág, vagy a margaréta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...