2011. szeptember 18., vasárnap

Az ősz szépsége: Ciklámen

Az ősz szépsége: Ciklámen

Lassan a nyári virágok pihenni térnek, de az ősz beköszöntével, a borús és hideg napokon is érdemes otthonunkat dekorálni. Erre a legalkalmasabb a ciklámen.



Több féle színben kapható pl.: piros, rózsaszín, fehér, és ciklámen színben, választhatunk mini vagy óriás ciklámen között is. Ezüstös levelei között nyílnak a szép illatos virágok, amelyek egész télen át díszítik otthonunkat. A ciklámen egy gumós és évelő növény.

Ezt még kevesen tudják és sok szakkönyv is azt a tanácsot adja, hogy elvirágzás után a cikláment dobjuk ki, pedig egy kis gondozással jövőre is gyönyörű virágzó ciklámenünk lesz. Tehetjük kaspóba, vagy csoportosan összeültethetjük kosárba is.

A ciklámen éves gondozási naptára:

A növény szeptembertől januárig virágzik. Ilyenkor érdemes ablakba helyezni, mert fontos a sok fény, és a hideg környezet. Csak alulról öntözzük, mert a gumót nem érheti víz. Ősztől tavaszig tápoldatozzuk rendszeresen, hetente egyszer. Januárban, ha elvirágzott a ciklámen, vegyük vissza a locsolást, és hagyjuk a növényt pihenni.

Ilyenkor az összes tápanyag visszahúzódik a gumóba. Tavasszal ültessük át a gumót friss földbe, de a felső egyharmada maradjon a föld felett. Majd tegyük ki a kert vagy terasz egy árnyékos részére, és kezdjük el picit öntözni, szintén csak alulról. Nyáron nem virágzik, de szép zöldnövényt kapunk. Ősszel újra vigyük be, és kezdjük el tápoldatozni.

Hőmérséklet: Télen az ideális hőmérséklet: 10-15 fok, ha ennél melegebb van, a bimbók lehullanak, és a levelek sárgulnak. Csak hűvös helyre tegyük a cserepét.




Fényigény: Nyáron védjük a tűző naptól, télen pedig világos szobába tegyük, vagy ha kevés a fény, mesterségesen pótoljuk.

Öntözés: Csak alulról öntözzük a növényt, a két locsolás között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni. Január végén vegyük vissza az öntözést, és csak márciusban folytassuk a szabadban.

Tápoldat: Ősztől tavaszig tápoldatozzuk hetente egyszer, virágos dísznövényekhez való tápoldattal.

A növény betegségei: Levélsárgulás: Túl locsolás, meleg hőmérséklet, fényhiány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...