2011. május 15., vasárnap

Orchidea ápolása otthon

Egyre többen tartanak otthon orchideát, de vajon miért szárad és hullik a növény pár napon belül? Cikkünkből megismerheti az orchidea gondozását.


Ma már több nagyáruházban és kertészetben is akciós áron kínálják a különböző orchideákat. Nagy tömegben kitéve akciós áron igen csábító hogy vásároljunk egy gyönyörű orchideát otthonra. Nos, mielőtt megvennénk több ezer forintért ezt a szép egzotikus növényt, gondoljuk, végig milyen lakásban fogjuk nevelni.

Az orchidea egy trópusi növény, amely az őserdő mélyén hozzávan szokva a fényhez, és a sokszor 80-90 százalékos páratartalomhoz.

Epifita növényként a fák tetején él ahol légygyökereivel kapaszkodik a fákba, és a legtöbb növény félárnyékban él. Ezért ha megvesszük a növényt, csak gondoljunk arra milyen klímában él a növény eredeti élőhelyén. Ezt persze itthon nem tudjuk neki biztosítani, de a száraz meleg lakásban sajnos az orchideák elpusztulnak. Egy panellakásban pl. nem biztos, hogy ideális választás.


Tegyük fel, hogy van egy lakásunk ahol egy hatalmas ablakkal rendelkezünk, így a fény biztosítva van a növény számára. Vajon ez már elég ahhoz, hogy a növény jól érezze magát? A válasz nem! De kezdetnek már jó, így ha szeretnénk, vásároljuk meg az orchideát, a legjobb választás Phalenopsis vagyis a lepke orchidea, amely lakásban is jól nevelhető. Több színben is választható fehér, ciklámen, lila, vagy rózsaszín árnyalatban is kapható, és akár 2-3000 ft.-ért is beszerezhető.

Az orchideák legnagyobb igénye a pára. Gyökerük léggyökér, így a nedvességet és a tápanyagot is a levegőből nyerik. Így ha haza visszük az orchideát ne a locsolásra koncentráljunk, hanem a párás környezet kell biztosítani.


Erre több megoldás is létezik. Szerezzünk be több segédeszközt: egy szobai permetezőt, egy zacskó agyag granulátumot, tőzeget, egy nagyobb tálcát. Tegyünk a cserép alá egy nagyobb tálcát, vagy virágalátétet, és töltsük meg agyag granulátummal, vagy állateledel boltban kapható apró murvával. A vizet a murvára vagy az agyag granulátumra öntsük, így folyamatosan párologtatja a vizet. Állítsuk rá a cserepet a vizes granulátumra, de úgy hogy a növény gyökere ne álljon vízben.

Ha még mindig túlszáraz a levegő és azt látjuk, hogy a növény nem fejlődik, szépen vegyük körbe a cserepét és a gyökerét nedves tőzeggel. Így nem fog kiszáradni a léggyökér. Naponta spricceljük a gyökerét szobai permetezővel, és hetente egyszer locsoljuk meg lágy vízzel. Ha a növény léggyökerei állandóan vízben állnak hamar rothadásnak indulhat, ezért csak nedves legyen az ültető közeg!


Télen a fűtési szezonban még szárazabb a levegő lakásunkban. Ilyenkor tegyük a növényt távol a fűtőtesttől és tegyünk össze több szobanövényt egy sarokba egymás mellé, így egy párás mikroklímát alakítanak ki a növények. Ősztől ne adjunk, az orchideának tápoldatot hagyjuk, hogy a virágzás után kipihenje magát.

Tehát összefoglalva, ha meglátunk egy gyönyörű orchideát, most már megvehetjük, hiszen tudjuk, hogy nem a locsolás a fontos neki, hanem a kissé hűvös, de nagyon párás környezet, amit egy kis murvával, agyag granulátummal és nedves tőzeggel tudunk megteremteni számára.


A növény főbb igényei:

Fényigény: Félárnyékos helyen is szépen fejlődik, de ha a virágok nem nyílnak ki, akkor tegyük világosabb helyre a cserepét, de kerüljük a tűző napsütést.


Vízigény: nem igényel sok locsolást, de az ültető közeget tartsuk mindig nedvesen, a léggyökerek ne álljanak vízbe folyamatosan, mert kirohadnak.

Páratartalom: Magas párás klímát kedveli, tegyünk alá kavicsos tálcát, vagy vegyük körbe nedves tőzeggel a cserepét.


Hőmérséklet: A lepkeorchidea kedveli a meleg 18-20 fokos hőmérsékletet, de vannak hidegtűrő fajták, amelyek csak 10-15 fokon érzik jól magukat.

 /forrás :http://www.kertvarazsmagazin.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...