2011. július 12., kedd

A napozás veszélyei


A Naprendszer messze legnagyobb tagja egy gáznemű sugárzó gömb, a Nap.

A Napból áradó fantasztikus mennyiségű energia elsősorban közeli ibolyántúli, látható és infravörös sugárzás formájában hagyja el a csillagot, de emellett a Nap kisebb mennyiségben mindenféle más sugárzást is kibocsát, a gamma- és röntgensugaraktól egészen a rádióhullámokig.

A természet és a társadalom kapcsolata az elmúlt évszázadokban jelentősen megváltozott. Magyarországon a legtöbb embert a megváltozott viszonyok ártalmas következményei közül - az ózonréteg elvékonyodása miatt - a Napból a Földre érkező erős UV- sugárzás egészséget veszélyeztető szintje érinti.


A napozás és a napon való tartózkodás lehet egészséges is, de csak akkor, ha igazán odafigyelünk arra, hogy a káros sugárzás ne károsítsa bőrünket. Az alábbi tanácsok betartásával ez a kockázat elkerülhető.


1. Ismerd meg bőrtípusodat és védekezz megfelelően. Mindenki, fototípusától függetlenül, legyen óvatos az első néhány alkalommal. Hagyd bőrödet fokozatosan hozzászokni a napsütéshez!

2. Ne tartózkodj a napon délelőtt 11 és délután 3 óra között. A Nap sugarai gyengébbek kora reggel, és késő délután.

3. Használj fototípusának és a napsütés erejének megfelelő fényvédő krémet. Minél világosabb a bőröd színe, annál lassabban növeld a napozással töltött időt.

4. Különösen óvd gyermekeidet. Győződj meg arról, viselnek-e kalapot, világos színű pólót és napszemüveget. A kisebb gyermekek fokozottabban igénylik a fényvédőkrém rendszeres használatát minden olyan testrészükön, amely ki van téve a napsugárzásnak. A csecsemőket teljes mértékben óvjuk a naptól - bőrük nagyon érzékeny!

5. Edzés és sportolás közben is használj fényvédőszert, és ismételd meg a felvitelt. Az izzadtság hatására a fényvédőkrém leválik a bőrről!

6. Tartózkodj a napsugarakat visszaverő felületektől - vagy növeld a fényvédelmet. A hó, a jég, a homok, a beton mind növelik az UV sugarak hatását. Hallottad már, hogy az UV sugarak többsége a vízen is áthalad? Ez olyan tény, amelyre érdemes emlékezni fürdőzés előtt...

7. Az önbarnító krémek nagyszerű kozmetikai termékek, ugyanakkor egyáltalán nem biztosítanak fényvédelmet! Az általuk elért "barnaság" nem állítja meg az UV sugarakat.

8. Tartózkodj teljes mértékben a naptól, ha olyan orvosságot szedsz, mely fényérzékenységet kiváltó összetevőt tartalmaz (a biztonság kedvéért kérdezd meg erről az orvosodat).

9. Ha leégsz - különösen, ha hólyagos égésről van szó -, késedelem nélkül keress fel egy orvost. Egy ilyen komoly bőrsérülés orvosi felügyeletet igényel.

10. Győződj meg arról, hogy fényvédő krémed UVA, és UVB szűrőt is tartalmaz. Az UVA sugarak nem "égetik" a bőrt, de a mélyebb rétegekbe hatolva jelentős károkat okoznak. Az UVB sugarak - melyek dél körül a legerősebbek - felelnek a leégésért.

A napfény ultraibolya-sugarai áthatolnak a bőr felső rétegét képező hámszöveten, és befolyásolják a sejtszaporodást, valamint a szarusodás folyamatát is, az utóbbi a bőr megvastagodásához és rugalmasságának elvesztéséhez vezet. Bejut a bőr mélyebben fekvő rétegébe, az irhába is. Ott aztán roncsolja a kollagént (a bőr rugalmasságát adó rostokat), amitől megváltozik a bőr szerkezete és vastagsága.

A napozás során bőröd pont azzal védekezik a káros hatások ellen, hogy sötétebbre színeződik. A napsugárzás arra sarkallja a melanocitákat, hogy nagyobb mennyiséget termeljenek a védő festékanyagból, a melaninból, s ez okozza a lebarnulást. A napfény által előidézett károk többnyire visszafordíthatatlanok. Bár a lebarnulás csak átmeneti és rövid idő alatt nyoma vész, a hosszú távú ártalmak azonban gyakran csak évek elteltével mutatkoznak meg. A Nap károsító hatásától a bőr fáradttá, ráncossá és kérgessé válhat, kivörösödhet és kiszáradhat. Talengiektáziát, azaz hajszálértágulatot is okozhat: ez magyarázza a bőr felületén láthatóvá váló, apró vérerek megjelenését.

Bőrtipusok



Hogyan állapítható meg, hogy milyen a bőrtípusunk ?

Bõrünk alapszíne, szemünk és hajunk színe és szeplõsödére való hajlamunk alapján meghatározható az, hogy milyen mértékben vagyunk érzékenyek a napsugárzásra, illetve az is, hogy mennyi ideig tartózkodhatunk a napon a leégés veszélye nélkül. Bõrtípusunk ismerete segít a megfelelõ védekezés kialakításában is. Általános szabály az, hogy minél világosabb a bõrünk színe, annál nagyobb veszélyt jelent számunkra az UV sugárzás és ezért a javasolt tanácsok betartása különösen indokolt. 

A szakértõk hat bõrtípust különböztetnek meg. Közép-Európában ebbõl az elsõ négy típus fordul elõ, így csak ezek jellemzõ tulajdonságait tüntetjük fel a továbbiakban. Az alábbi kép segítségével kezünk színét a képen látható bõrszínekkel összehasonlítva megállapíthatjuk, hogy melyik típushoz tartozunk.
A Közép-Európában elõforduló egyes bõrtípusok jellemzõ tulajdonságai:
Jellegzetességek
         I. bõrtípus                    II. bõrtípus                    III. bõrtípus            IV. bõrtípus

 Bõr      Feltûnõen világos      Világos          Világos, világosbarna               Világosbarna

Haj       Vörös, szõke         Világos vagy közép szõke        Barna                  Sötétbarna vagy fekete
Szem     Világoskék vagy zöld  Kék, szürke vagy zöld    Barna                              Barna

Szeplõk  Erõsen                      Ritkán                            Nincsenek                Nincsenek

Leégés   Nagyon fájdalmas Fájdalmas              Ritkábban fájdalmas                 Alig fájdalmas

A bõr reakciója a napra Mindig gyorsan leég, és nem barnul Könnyen leég, nagyon nehezen barnul Jól barnul, csak intenzív napsugárzásban ég le Gyorsan erõsen barnul igen ritkán ég le

UV érzékenység  Nagyon érzékeny   Érzékeny    Kevésbé érzékeny            Kevésbé érzékeny

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...