2011. július 15., péntek

Amarílisz


A legszebb hagymás növény az Amarilisz!


Az ősz és a tél egyik nagy slágere az amarillisz, amely hatalmas tölcséres virágaival a növény barátok egyik nagy kedvence lett hazánkban. A hideg téli napokon is hajtathatunk gyönyörű szép amarillisz hagymákat.


Az amarillisznek hatalmas tölcséres virágai vannak, amelyek sokszor 10-12 napig virítanak, egy hagymáról akár 4-5 virág is nyílik. A hagyma mérete sokszor a 10-18 cm.-is elérheti. A színválaszték is igen gazdag: fehér, rózsaszín, piros, narancssárga, rózsaszín csikós, piros-fehér változatban is kapható.



Az amarillisz virágzási ideje a tavasz, de ilyenkor ősszel is láthatunk virágzó példányokat. Ha szeretnénk egy szép amarilliszt otthonunkban, vásároljunk egy szép nagy hagymát, és ültessük el egy megfelelő méretű cserépbe úgy, hogy a hagyma egyharmada legyen a földben.


Ne várjuk el a növénytől, hogy folyamatosan nyíljon vagy ősszel, vagy tavasszal virágzik, mert egy virágzás nagyon sok tápanyagot kivesz a növényből, ezért virágzás után hagyjuk a virágot elszáradni, vágjuk le, majd utána a növény tápanyaga visszahúzódik a hagymába. Nagyon fontos hogy a virágzási időszakban tápoldatozzuk a növényt.


Virágoztatás előtt szigorúan 2-3 hónap nyugalmi állapotot kell hagyni a növénynek, Ilyenkor tegyük el egy sötét helyre, és ne öntözzük a hagymát.


Ha az amarillisz hajtatáskor egy virágszárat, vagy levelet hoz először az már nem fog virágozni, csak levelet fog hozni, de átverhetjük a növényt, ha előtte egy sötét kartonpapírral letakarjuk, így virágzásra bírjuk a növényt. A virágzás után csökkentsük le az öntözést, és tegyük el a hagymát egy sötét helyre, és hagyjuk pihenni.

Hőmérséklet: A virágzási időszakban az ideális hőmérséklet:15-18 fok, a nyugalmi időszakban: 5-8 fok.


Fényigény: A virágzási időszakban fontos a sok fény, és forgassuk a cserepét kétnaponta, hogy ne legyen ferde a növény szára, a pihenési időszakban tartsuk sötét helyen a hagymát.

Vízigény: Virágzási és növekedési időszakban öntözzük a növényt, de vigyázzunk, a túllocsolás ilyenkor káros lehet, a két locsolás között hagyjuk kiszáradni kissé a földjét.


A pihenési időszakban, ne öntözzük a növényt.


Tápanyag igény: A tavaszi vagy őszi virágzáshoz előtte kezdjük el a tápanyagot adagolni a növénynek, az elvirágzás után viszont álljunk le a tápanyag utánpótlással.

Átültetés: A hagymákat késő ősztől kora tavaszig bármikor elültethetjük. Minden hagymát külön cserépbe tegyünk. A legtöbbjük elfér egy 15-ös cserépben, de hagyjunk 5 cm helyet a cserép oldala és a növény között. Használjunk virágföldet vagy egy rész tőzegmoha, egy rész virágföld és egy rész durva homok keverékét. Csak félig fedjük be a hagymát.

Könnyen szaporíthatjuk a növényt fiokhagymákkal.


1 megjegyzés:

  1. Nagyon szép virág, volt egy időben nekem is, és tervezem, hogy újra veszek, mert nagyon szeretem a virágokat legyen az a kertben vagy a szobában.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...