2011. május 15., vasárnap

Hogyan öntözzük az orchideát?

Az orchidea öntözése mindig is kérdésként merül fel a szobakertészek körében. Most megmutatjuk, hogyan kell helyesen öntözni az orchideákat!

Ha orchideát tartunk otthon az egyik legfontosabb gondozási folyamat az öntözés, mert ha rosszul locsoljuk, a növényt bizony hamar meglátjuk a következményét. Már vásárláskor érdemes megnézni, hogy a kiválasztott orchidea vajon milyen vízigénnyel rendelkezik, ezt jobb esetben a kis jeltáblán megtaláljuk.

Az orchideáknál mindig az eredeti élőhelyet kell figyelembe venni ahol a legtöbb orchidea a fák tetején a magasban él, és esővízhez szoktak hozzá. Így máris megvan az első szabály, ha van rá mód lágy vagy esővízzel öntözzük, mert a kemény csapvíz máris árthat kedvencünknek. Inkább gyűjtsünk az ereszből lecsorgó vízből és ezzel öntözzük a növényt.

Az orchideát nem kell túllocsolni bár sokan, hiszik, hogy az állandó öntözéssel jót tesznek a növénynek, ez tévedés. Elég hetente egyszer vizet adni, ekkor öntözzük, meg jó alaposan majd öntsük ki a tálkából a vizet. A vizet önthetjük alulra a tálkába vagy felülről is, de itt gyorsan átszalad a nevesség az ültető közegen. Viszont a locsolással szemben a permetezés nagyon fontos lehetőleg minden nap reggel egy permetező flakonnal permetezzük be az orchideákat, mert ez hasonlít az őserdőben lévő reggeli harmatra.

Az orchideákat ne merítsük bele vödör vízbe, mert így egyik növény megfertőzheti a másikat. Inkább felülről vagy alulról adjunk neki vizet és a felesleget öntsük ki a tálkából. Ha nem vagyunk, biztosak a locsolásban inkább várjunk egy kicsit a következő öntözéssel, mert a kiszáradás után a növény gyorsan tud regenerálódni, de egy túlöntözés esetén már menthetetlen lesz.

Ne feledjük, az orchideáknak légző gyökereik vannak, amelyek a levegőből veszik fel a nedvességet, így ha túllocsoljuk ezeket a gyökereket vagy állandóan vízben állnak megfulladnak és az orchideánk szép lassan elhalálozik.

/forrás: http://www.kertvarazsmagazin.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...